به نام او که همه چیز در برابر قدرتش سر تسلیم فرود می آورد...
آیه 44 سوره مبارکه هود
به زمین دستور داده شد، ای زمین آبت را در کام فرو بر! (و قیل یا ارض ابلعی مائک).
و به آسمان دستور داده شد ای آسمان دست نگهدار (و یا سماء اقلعی)
و آب فرو نشست (و غیض الماء).
و کار پایان یافت (و قضی الامر).
و کشتی بر دامنه کوه جودی پهلو گرفت (و استوت علی الجودی)
در این هنگام گفته شد: دور باد قوم ستمگر! (و قیل بعدا للقوم الظالمین).
پاکسازی روی زمین با طوفان و آب دریاها ...
درست است که خداوند، رحیم و مهربان است ، ولی نباید فراموش کرد که او در عین حال، حکیم نیز میباشد، به مقتضای حکمتش هر گاه قوم و ملتی فاسد شوند و دعوت ناصحان و مربیان الهی در آنها اثر نکند، حق حیات برای آنها نیست سرانجام از طریق انقلابهای اجتماعی و یا انقلابهای طبیعی، سازمان زندگی آنها در هم کوبیده و نابود میشود.
این نه منحصر به قوم نوح بوده است و نه به زمان و وقت معینی، یک سنت الهی است در همه اعصار و قرون و همه اقوام و ملتها و حتی در عصر و زمان ما! و چه بسا جنگهای جهانی اول و دوم اشکالی از این پاکسازی باشد.
درست است که یک قوم و ملت فاسد باید نابود شوند و وسیله نابودی آنها هر چه باشد تفاوت نمیکند، ولی دقت در آیات قرآن نشان میدهد که بالاخره تناسبی میان نحوه مجازاتها و گناهان اقوام بوده و هست.
فرعون تکیه گاه قدرتش را رود عظیم نیل و آبهای پر برکت آن قرار داده بود و جالب اینکه نابودی او هم بوسیله همان شد! نمرود متکی به لشکر عظیمش بود و چنانکه میدانیم لشکر کوچکی از حشرات او و یارانش را شکست داد! قوم نوح جمعیت کشاورز و دامدار بودند و چنین جمعیتی همه چیز خود را از دانههای حیاتبخش باران میداند، اما سرانجام همین باران آنها را از بین برد.
و از اینجا به خوبی روشن میشود که چقدر برنامههای الهی حساب شده است و اگر میبینیم انسانهای طغیانگر عصر ما در جنگهای جهانی اول و دوم بوسیله مدرنترین سلاحهایشان درهم کوبیده شدند، نباید مایه تعجب ما باشد چرا که همین صنایع پیشرفته بود که تکیه گاه آنها در استعمار و استثمار خلقهای مستضعف جهان محسوب میشد!
رهائی از هیچ طوفانی بدون کشتی نجات ممکن نیست لزومی ندارد که این کشتی حتما از چوب و آهن باشد، بلکه چه بسا این کشتی نجات یک مکتب کار ساز حیاتبخش مثبت است، که در برابر امواج طوفانهای افکار انحرافی مقاومت میکند و پیروانش را به ساحل نجات میرساند.
روی همین جهت در روایاتی که از پیامبر اکرم (ص) در کتب شیعه و اهل تسنن آمده است خاندان او یعنی امامان اهلبیت و حاملان مکتب اسلام به عنوان کشتی نجات معرفی شدهاند. حنش بن مغیره میگوید: من به همراه ابوذر کنار خانه کعبه آمدم او دست در حلقه در خانه کرد و صدا زد منم ابوذر غفاری، هر کس مرا نمیشناسد بشناسد. من یار پیامبرم، با گوش خود شنیدم که میفرمود:
"مثل اهلبیتی مثل سفینة نوح من رکبها نجی مثل اهلبیت من مثل کشتی نوح است که هر کس به آن پناه برد نجات مییابد در بعضی دیگر از طرق حدیث جمله فمن تخلف عنها غرق:: و هر کس از آن تخلف کند غرق میشود - یا - من تخلف عنها هلک: هر کس از آن تخلف کند هلاک میشود اضافه شده است. "
این حدیث پیامبر (ص) با صراحت بیان می کند که به هنگامی که طوفانهای فکری و عقیدتی و اجتماعی در جامعه اسلامی رخ میدهد تنها راه نجات، پناه بردن به این مکتب است، و ما این مساله را بخوبی در انقلاب شکوهمند ملت ایران آزمودیم که پیروان مکتبهای غیر اسلامی در برابر طاغوت، شکست خوردند جز آن گروهی که به مکتب اسلام و اهلبیت و برنامههای انقلابی آنها پناه بردند.
در حدیث معروف دیگری اشاره بر این شده که :
"ان الحسین مصباح الهدی و السفینه النجات"
در ادامه داستان حضرت نوح (ع) ، پس از دعوت قوم و انکار آنها و وعده عذاب الهی و هشدار پیامبر و انکار قوم ، و شروع عذاب با نشانه جوشیدن آب از تنور،(حتی اذا جاء امرنا و فار التنور) ،سوار شدن مومنین به کشتی ، سرانجام امواج خروشان آب همه جا را فرا گرفت، آب بالا و بالاتر آمد، گنهکاران بیخبر به گمان اینکه یک طوفان عادی است به نقاط مرتفع و بر آمدگیها و کوههای زمین پناه بردند، اما آب از آن هم گذشت و همه جا در زیر آب پنهان شد، اجسام بیجان طغیانگران، و باقیمانده خانهها و وسائل زندگانیشان در لابلای کفها روی آب به چشم میخورد! نوح زمام کشتی را به دست خدا سپرده، امواج کشتی را به هر سو میبرد در روایات آمده است که شش ماه تمام (از آغاز ماه رجب تا پایان ماه ذی الحجة و به روایتی از دهم ماه رجب تا روز عاشورا) این کشتی سرگردان بود و نقاط مختلفی و حتی طبق پارهای از روایات سر زمین مکه و اطراف خانه کعبه را سیر کرد.
سرانجام فرمان پایان مجازات و بازگشت زمین به حالت عادی صادر شد.
آیه فوق چگونگی این فرمان و جزئیات و نتیجه آن را در عبارات بسیار کوتاه و مختصر و در عین حال فوق العاده رسا و زیبا در ضمن شش جمله بیان میکند:
به زمین دستور داده شد، ای زمین آبت را در کام فرو بر! (و قیل یا ارض ابلعی مائک).
و به آسمان دستور داده شد ای آسمان دست نگهدار (و یا سماء اقلعی)
و آب فرو نشست (و غیض الماء).
و کار پایان یافت (و قضی الامر).
و کشتی بر دامنه کوه جودی پهلو گرفت (و استوت علی الجودی)
در این هنگام گفته شد: دور باد قوم ستمگر! (و قیل بعدا للقوم الظالمین).
تعبیرات آیه فوق بقدری رسا و دلنشین است و در عین کوتاهی گویا و زنده، و با تمام زیبائی آنقدر تکان دهنده و کوبنده است که به گفته جمعی از دانشمندان عرب این آیه فصیحترین و بلیغترین آیات قرآن محسوب میشود، هر چند همه آیات قرآن در سر حد اعجاز از فصاحت و بلاغت است.
شاهد گویای این سخن همان است که در روایات و تواریخ اسلامی میخوانیم که گروهی از کفار قریش، به مبارزه با قرآن برخاستند و تصمیم گرفتند آیاتی همچون آیات قرآن ابداع کنند، علاقمندانشان برای مدت چهل روز بهترین غذاها و مشروبات مورد علاقه آنان بر ایشان تدارک دیدند، مغز گندم خالص، گوشت گوسفند و شراب کهنه! تا با خیال راحت به ترکیب جملههائی همانند قرآن بپردازند!
اما هنگامی که به آیه فوق رسیدند، چنان آنها را تکان داد که بعضی به بعض دیگر نگاه کردند و گفتند این سخنی است که هیچ کلامی شبیه آن نیست، و اصولا شباهت به کلام مخلوقین ندارد، این را گفتند و از تصمیم خود منصرف شدند و مایوسانه پراکنده گشتند.
این است آیات محکم قرآن که با کلامی روشن،که مجازات منکران را گوشزد میکند ، باشد که پند بگیریم...
در پناه الطاف حضرت دوست همیشه با قرآن مانوس باشیم ...انشاء الله
توکل و شنوایی و دانایی با قوای درونی و بیرونی
توکل و نداشتن باور پوچ در نفاق با داشتن توانایی
عناوین توکل
[عناوین آرشیوشده]
بازدید دیروز: 7
کل بازدید :343854
بررسی آیات صبر در قرآن
بررسی آیات علم در قرآن
بررسی آیات عدل در قرآن
بررس آیات اخلاص در قرآن
بررسی آیات قسم در قرآن
بررسی آیات توکل در قرآن
متن کامل قرآن کریم
متن کامل قرآن کریم
مرکزجهانی اطلاع رسانی ال البیت
دانشنامه موضوعی قرآن
متن کامل قرآن کریم با امکانات جستجو/تلاوت قران با صدای اساتید بر
دسترسی به قرآن
تفسیر المیزان
تفسیر نمونه
قرآن با دو ترجمه